Friday, January 7, 2011

Kelmarin yang Hangat

Tajuk tak hengatt bukan main...tapi ianya bukan hangat yang' hot' tapi hangat yang hangin...

Kisahnyer aku bakal menerima anak parcel dari lab manila..biasanyer diorang kurier pakai FEDEX jer tapi kali nie nak cepat/murah maka diorang hantar guna MAScargo..

Aku pon bukannyer penah terima parcel dari luar so mana laa ku tahu prosedurnya..biasanya kalo FEDEX terus ke kaki tangan kita jer...ini yang menyebabkn begitu kelang kelibut..mana taknyer, botol2 untuk penyampelan kena serah pada client pagi rabu lepas, diorang terbangkan parcel2 tersebut kul 2 petang selasa...flight dijangka sampai Sepang kul 10.30 malam...dan-dan tue gak suh aku tunggu flight dan pick up parcel tu...owh..takkan semudah itukan?

Aku dah call CS kat Mascargo..mmg takkan sempat pick up malam tu jugak sebab parcel2 tu kena lalui prosedur kastam dulukan...dah tu kastam pon tutup kul 12 malam, mana la sempat..chisss...klik2 manila nie tak nyempat2 betoi...org mascargo suh aku tunggu dulu call dari diorang baru gi...mana la tau kot2 parcel2 tu tak naik flight ker, tercicir ker, terjun bunuh diri ker...karang ko jugak melanguk kat sana...

So ari rabu pagi2 lagi aku telah mengerah tenaga adie utk menfolow demi kesejahteraan bersama...dah la aku tak penah2 wat clearance barang2 nie..berdebar uols..kalo nak engage forwarder takut lambat so memang aku dipaksa utk pegi wat sendirik la..eiii..geramnyer..

Otw ke mascargo aku dapat panggilan bahawasanya parcel2 itu boleh dikutip dah...dinyatakan sekali bayaran2 yang perlu ~ eh kena bayar ke..huhuhu...harus singgah amik pas dulu sebelum masuk ke sana, berhampiran tapi berlainan tempat..diterangkan jugak map2 ke situ...sempat diingatkan utk masuk ke mascargo harusla berumo 18sx dan berkasut..berkasoot? seb baik aku terfeeling2 nak pakai kasut crocs nie, aku jeling adie yang asik berdengkur kat sebelah..jeling arah kaki dia..eh selipar jer?

"b, bangun..mana kasut awak?"
"bengkel." Jawab sepatah jer
"Nape tak pakai kasut? Nak pi wat clearance kena pakai kasut, nanti tak leh masuk"
"Eh, mana saya taw..awak tak cakap pon?"
"Eh, saya pon mana taw..org mascargo baru cakap tadi.." Geram tul tetiba, tapi bukan salah adie pon...
End.

Sempat lagi dah sampai area tempat amik pas terpegi bahagian Mas yang laen..pastu baru sampai...


ikut anak panah....



ikut arahan yer



kena beratur isi borang...agak panjang disitu..yang bahagian ader sorang tu adalah tempat pulangkan pas



pakai tag nie sekali...feeling2 kat genting pulak..kena pakai tag leher jugak sekali...



Haaa..nie tempat sebenar lokasi yang hangat...amik pas tempat lain...2 tempat berbeza macam memuskilkan aku...di sini laa perjalanan adie terhenti..sila tunggu diluar pagar..aku amik alih uruskan sume...cis...baik tak payah ikut...



Seblom sampai sini kena sampai gate 1 dulu...lupa nak snap picta...kat sana tulis nama lagi...aku bagitau yang adie kena tunggu luar pos depan sebab tak berkasut..dia kata cakap laa uols kan customer, first time manalaa tau...u customer ada hak, nak pakai bra jer pon bole ~ ini dia cakap ek...laa..patut masuk jer, tapi masa wat clearance tggu jer dalam keretakan..tapi takkan nak patah balik amik pas kat tempat nun di sana...ah leceh...



Di Core 2 pegi bahagian CPO di tingkat 2...kolet laa dokumen pastu sila bayar RM23 @ 115kg...pastu diarahkan pulak ke Core 1..walaupon sebelah jer tapi jauh nak jalan kaki..aku amik keta sebab ingat nak pick up dah parcel2...sangkaan meleset...belum lagi rupanyer...di Core 1, (import release counter) tingkat 1 kena amik DO untuk cargo...pastu baru aku diarahkan ke bahagian cargo...tunggu officer bertugas jap sebab time tu berlaku pertukaran shift..



Ni la meja mamat tu...ah lambatnyer...sampai aku dok jeling2 mana la parcel hantu tu...



Dah tu pulak dia tanya mana keta aku..aku kata aku parked kat bawah sebab kena naik tingkat 1..tadi guna liftkan takkan nak masuk sekali ngan keta...adusss...dia suh aku amik keta dulu, kena buat pusingan jauh ~ huhuhu...naik balik flyover sampai sini balik....aaaaaa.....



Nie la rupa parcel yang gajah2 belaka...eh muat ke tak nie....nyesal nyesal...mmg la tak muat sampai satu kotak kena bukak dan amik barangnyer jer...tensen tul...


Dah amik barang aku terus mensprint test ke sini pulak...mamat gad heran aku amik picta...muahahaha...ni bangunan kastam yer uols...sila ke EDI opis tingkat 1 untuk wat declaration...


Nie dia EDI opis@Kedai EDI (aku ingat koperasi tadi)@Dagang Net...aku diarah pegi ke opis bersebelahan untuk buat bayaran baru datang sini...dah wat bayaran RM 5 jer utk FCZ charge...balik ke sini serah resit...kakak tu pon prepare la custom form untuk declaration...ikutkan barang aku tuh aku kena tax ratus2 tapi setelah bersoaljawab maka nan ado...hehehehe...thanks kak..



Pastu turun ground floor untuk custom declaration...selepas bersoal jawab maka lepassss....ready to go...pastu lalu gate 5, serah custom form dan zassss kutip adie yang terbiar di tepi jalan di bawah pohon tak berapa rendang tengah layan PSP...sian dia...sori b..hehehe..

Lihatla parcel2 nie penuh muat sendat sampai tak nampak cermin belakang pon...merempit balik dan otw aku baru terperasan aku masih pakai tag leher ngan tangan mascargo....huaaaaaa...lupa nak amik ic aku....adie wat tak tahu sebab dia dah lambat gi keje...makanya pas antar adie balik bengkel, sampai jer opis aku laju2 sediakan botol penyampelan untuk client dan zaaasss ke ikea..dekat2 ikea laa...pas antar cooler 3 ketul gajah2 belaka (aku gi ngan ina~technician nan ado sebab dah pi site) weols tolak pakai kaki jer..berat ko...seb baik aku rimau perkasa..., aku memecut balik ke lcct amik ic yang tertinggal...sekian...owh...merasa laa mak sebagai forwarder agen...

5 Comments:

misz beauty said...

susah betol nak amik parcel tuh... hui!!

Hezesuze said...

ekekeke mesti letih gilos kan uols....xpe ler demi mencarik rezeki yagn halal kan...terjah sajork hehe

atty's said...

salam reen..
kty penah pergi sini 2 kali , kena amik barang..azab nak dkt stgh hari jugak menguruskan nya .

Hajar said...

susah giler nak amik parcel tu..mencabar kesabaran tul..1st baru tahu ni..

~ziey~ said...

tehheheheh...mencabar sungguh..but uols manage to do it....well done...:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...