Thursday, August 21, 2008

balik kampung

i'm back.....

segar rasanyer lepas balik kampung...tapi ada citer sedih terpilu...nak tau baca sampai abis....

17 ogos 2008
bertolak balik ke kampung..katanyer nak gerak pukul 8 pagi tapi aku biasa lar hahahaha....tido pon dah pukul 5 pagi, berkemas lar hapa lar...bole tido tak ingat dunia....irfan pon yang biasa kejutkan aku jam 6-7 pagi ponn terbabas tido. adik aku kata dia dah kejutkan aku tapi aku tak dengar pe2 pon. Adi lagi lar, dia balik dari sepang nengok drag keta dah nak subuh lagi lar terpengsan terus....kiranya aku balik ke kampung nie nak temankan adik aku munirah, dia kalo cuti suka benar bawa balik keta senang nak berpoya2 katanyer...sekaligus dapat laa aku bercuti di kampung halaman. lagipon kali terakhir aku balik dulu pon bulan 5. ini lar kali pertama aku balik ke kampung tanpa adi sejak kitorang kahwin....curiga ker orang kampung nanti??


irfan & mama




gaya sorang pemandu

dah gerak cik mun nie pulak nak menyinggah lar uma dia nak amik barang tertinggal...sempat lar aku basuh berak irfan yang tercirit sikit laa pulak...

isi minyak lak kat area gombak, kat situ lar aku selalu menyinggah kalo nak balik kampung untuk beli jajan2 dan sebagainya...eh eh irfan sempat lagi berak so tukar dypers lagi sekali....perjalanan diteruskan...

harus lar tido di mana jua...budak kecik nie tetiba nak dok kat riba jer, menangis2 bila letak dalam car seat dia...adoyai...


singgah berehat dan solat di hentian kuantan....mandikan irfan...dan perjalanan diteruskan...

muka suci murni lepas solat katanyer...


sampai kuala berang sekitar jam 6.30 petang, singgah makan dan solat maghrib di uma makcik aku...bersembang sampai malas nak gerak, hujan pulak tue...adik aku minta aku driving....so aku drive sampai setiu kerna dia minta nak drive balik coz pening katanyer...

sampai kampung sekitar jam 10 malam....sembang ngan famili sampai kul 2 pagi...gembira diorang nengok irfan dah besar, dah pandai gelak2 besar, mengengsot ngan merangkak...berdiri sambil berpegang pada orang pon dia suka benar...

18 ogos 2008

lepak2 kat uma...tengahari weols kuar ke bandar jerteh, adik aku yang bongsu nak celebrate besday dia yang jatuh pada hari nie pada keesokan harinya....beli kek, jajan...aku sempat beli meja jepon yang kecik...nak jalan2 lagi rasa malas lar pulak sebab hujan mulai turun dengan lebatnya...sempat singgah pasar beli lauk pauk....


sarah & irfan

motip ape tah munirah amek pic keta dia...adakah nak membuktikan bahawa dia suka parking tak kira di mana walaupun bukan tempat parking?? lariksss....

19 ogos 2008

sarapan pagi harus lar 'nasi berlauk kedai pissah'...memang best...kalo bole hari hari mau makan nasi berlauk dia. dalam pukul 8 pagi lebih weols dikejutkan dengan panggilan pakcik aku dari kampung bahawa anak no 2 kepada sepupu aku telah meninggal dunia...simpati aku dengar, baby tue baru jer berusia 2 bulan lebih. dia lahir tak cukup bulan, dalam 8 bulan gitu. anak pertama sepupu aku nie pon tak cukup bulan, lahir sewaktu kandungan berusia 6 bulan tapi alhamdullilah sihat sampai sekarang...
weols tak sempat menyaksikan jenazah...ralat sangat tambahan pulak aku ngan munirah dah belikan baju untuk baby tue...kitorang tak sempat tengok masa dia lahir tapi dapat lar aku menatap gambar2 dia masa lahir...gambar terbaru belum dicuci...

sayu hati mendengarkan anak dia yang meninggal dalam tido...ingatkan anak dia kena lakukan post-mortem, tapi aku dikabarkan memang anak dia ada sakit angin pasang...nak dijadikan cerita sepatutnya hari baby tue meninggal dia nak dibawa ke hospital mendapatkan rawatan. waktu kematian tidak dapat disahkan sebab sepupu aku sedar dari tido sekitar jam 7 pagi baby dia dah meninggal. tapi suami dia balik jam 2 pagi mendapati anak dia masih bernafas...mungkin meninggal jam 4 - 5 pagi sebab mayat baby tue dah sejuk sangat, muka pon dah naik biru...yang sedihnya tangan dia dah keras sikit sebab dia biasanya tido mengiring, ala2 tangan terhimpit gayanya...hingus pon penuh di hidung sebab dia terjangkit selsema beberapa hari sebelum tue..ya allah...kesian sangat....
bila dah dimandikan jenazah menjadi lembut, wajah seindah salju...tersenyum seolah2 ternampak syurga Allah...sepupu aku pon sangat tenang orangnya...cuma mula2 dapat tahu baby dia dah meninggal jer haruslah menangis2 bersama suami dia...anak sulung dia yang berusia setahun lebih pon menangis jer seolah2 tau bahawa adik dia dah takder. bila aku suakan irfan terdiam dia seketika sampai mencium muka irfan....

irfan bersama sepupunya, iskandar dan insyirah...pic yang berkenaan yang lain tak dapat aku amik sebab macam tak sesuwaikann...

weols balik dan sampai uma lebih kurang jam 7 malam...adik2 aku wani dan sarah tak dapat ikut weols ke kampung sebab adik aku wani dah menjemput kawan2 dia dan majlis diteruskan kata diorang parti tue selesai jam 5 petang...

munirah, sarah, wanie dan irfan...marah diorang kalo tau aku letak pic nie hahahaha...

20 ogos 2008

sepatutnya adi datang untuk amik aku tiba malam tadi tapi bole pulak laa dia ketinggalan bas..tau saja lar kalo bas di hentian putra memang tepat masa bergerak...dia sanggup naik bas henti2 sebab tiket bas yang lain dah habis, maklum laa cuti sekolah kann...so dia naik bas kl-kuantan, kuantan-kuala terengganu, kuala terengganu-jerteh....amik dia, pukul 1 tengahari cenggitu baru sampai kampung aku.

"ko nie tak baik aniaya adi suruh dia datang" umi meleteri aku disokong oleh abah aku pulak tu..
"biar laa, sape suruh tertinggal bas, lagi pon tiket balik kl dah beli utk 2 orang"
"takpe laa...dia dah tertinggal bas, terpaksa beli tiket lain nak balik. pukul berapa la baru sampai sini...malam nie nak naik bas lagi. badan pon tak ilang penat lagi"
"biar dia...bukan nyer bawa keta. naik bas tido jer la...hahahaha...gelak shaitonnn...

umi aku terdiam jer laa...anakanda dia nie memang degil kannn...kalo tau cenggitu bawa balik keta lagi jimat...hmmmm...
dan... bermula lar episod naik bas setelah lama tak naik bas...dan yang paling sedih aku terpaksa tinggalkan irfan dikampung...irfan....mama rindu...nak tau camne boleh jadi gitu lak...


adengan semasa beli tiket bas untuk balik ke kl

"tak payah lar beli tiket untuk irfan...nanti dia balik ngan munirah ngan umi" umi aku meneman munirah untuk balik ke kl pulak nanti.....
"issyyy...mana bole, nanti orang rindu lar"
"ala...2 hari jer, ari sabtu kitorang sampai laa...sian irfan naik bas, dah lar sejuk dia kan tak berapa sihat pulak tue..."umi aku cuba memujuk...
"eleh..tah2 ko gembira yey yey..."sempat adik aku menyampuk
"ceh..kentut ko...aku takut skang ok balik kl nanti aku demam rindu pulak"

setelah berbahas sedas dua maka aku terpaksarelakan meninggalkan irfan di kampung...hazabnya, baru jer bas bergerak aku dah mengalirkan air mata...dalam nak sampai kl tue beberapa kali jugak lar air mata aku tumpah...
sampai shah alam jam 5 pagi...sampai uma sekali lagi aku mengalirkan air mata tengok barang2 irfan, selimut dia aku cium dengan puas2nya...tak sangka naluri keibuan aku begitu tinggi tahap gaban...yang menyampahnyer pagi2 nak gi keja adi sempat lar wat lawak bodoh dengan pura2 berteleku di baby coat irfan sambil panggil2 irfan....nak kena sekeh dia nie....cepat lar masa berlalu...ari sabtu!!!! aku tunggu.....

dalam ngantuk2 baru sampai ke kampung aku, adi sempat melayan irfan setelah beberapa hari tak berjumpa....


aksi irfan sebelum aku ngan adi balik ke kl

3 Comments:

Ridpest Sdn Bhd said...

Aku suka entry ko kali ni.. cerita yang mempunyai isi dan makna. Ada kisah suka dan ada kisah duka... yada yang hangit2 dan ada yang lucu.. yang paling kelakar tahap gaban perkasa itam adalah adi boleh tertinggal bas!!.. kekeke.. Adi2.mesti dia sibuk kerja kat bengkel tu sampaikan terlupa. Dan yang paling sedih.. kisah pemergian anak sepupu ko yang berusia 2 bulan. kesian dia.. tapi tuhan lebih sayangkan dia.

~ziey~ said...

adui...aku memahami perasaan ituew......sbb masa aku baru lepas pantang dulu....mak aku bertegas tahap Ultramen tak bagi aku bawak baby aku...sbb anak aku kan tak cukup bulan...tapi hazabnya nyah.....sebulan tinggal kat kg....macam 10 tahun....sensitif tahap gaban kalau nampak budak sebaya dia....siap gaduh2 geli jekd ngn hubby sbb biniknya meroyan rindu kat baby.....ala-ala bantal kat umah tuh berpeta meta lah dengan air mataku...hihihihi

mielliza said...

xpe.. ada gak keuntungannya di kemudian hari nanti.. irfan akan jadi seorang yg independant.. memel dulu pun macam tu even sekrg ni mak & pak aku selalu memujuk nak ngangkut anak2 ku itu ke kg.. aku ok je tapi Shah la yg akan meroyan rindukan anak2..

takziah untuk anak buah ko yg meninggal tu.. dah sampai ajal dia.. :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...