Tuesday, March 24, 2009

sabah trip ~ day 2 (04 march 2009)

hari ke dua bermula dengan semangat membara, tapi ujung2 bangun lewat gak...huhuhuhu....setelah breakfast di cafe hotel aku sempat laa sedas dua beronline dengan kadar bayaran rm 0.5o selama 15 minit....


ni haa rupa pc yang kena letak coin tuh....ader 2 unit sajork...sempat belek blog aku, hmmmmm patutla mummyaeesh selalu komplen blog aku agak lambat nak kuar tulisan2 dia....skrg ai dah tukar background kaler itam...


kendian setelah bersantai2 maka dalam tengahari jugak la weols nak memulakan destinasi pertama....aku cadangkan pergi ke zoo...bukan ker kalo gi lawatan2 adengan ke zoo adalah perkara mustahak? wajib tu uols...yer la, bawa bawa budak kecik uols takkan aku nak gi pulau pulak, sementelah weols pegi 3 orang sajork...haaa yer, mula2 adie snorkeling pastu aku pulak, pastu ko..pastue aku sambil gilir2 jaga irfan neh haaa...tak berapa nak sesuwai tue...

kalo naek teksi yang kat hotel neh harus laa mahal uols....sebab kita kena chartered untuk pegi balik....pemandu teksi minta rm 100.....apaa???? maka weols turun laa ke kawasan bawah depan hotel sajork untuk menaiki kenderaan awam...guard hotel siap ikut weols untuk tolong tahan kenderaan dan siap memberi penerangan sekali...syabas inspector shaap...weols pon dapat laa sebuah minibus (kat sana minibus adalah kenderaan pengangkutan penting), so kitorang bagitau takmo 2 hala tapi sehala sajork tapi tetap kena chartered memandangkan zoo tue agak jauh jugak laa...

boring kena paksa bergambo



setelah perjalanan lebih kurang sejam maka sampai laa weols ke zoo lok kawi....memandangkan mamat driver minibus tue penah bekerja di selangor dan menetap di puchong maka dapatlah murah sket....dia amek tambang rm 30 sajork..pastue weols minta laa kad dia kot2 tak dapat kenderaan nak balik nanti....bayaran masuk rm 10/dewasa..dan aku turut sewa sekaki payung kat entrance masuk zo sebab panas uols yang berega rm 2.

singgah cafe dulu beli ayo



gajah dok cenggini jerk....nampak sangat semulajadi


pose dulu ~ untuk stroller kredit tuk hotmama



pose lagi





beruang sedang tido






tetap sibuk melayan customer dia yang call...mencikkk!!



konsep nie aku paling suka...dapat nengok rimau dari bahagian atas dan nie bahagian tingkat bawahnya


irfan disuruh bergambo di sini oleh tigrismalaya


tido laa rimau


orang utan sedang bergayutan



nie monyet bangkatan....monyet yang idung panjang tuh...kat semenanjung tadak uols



yer uols sibukkkk


anak mama yang lasak, tak nak duduk dalam stroller nak berjalan sendiri laa dia



pose dari adie



mana2 ader jer menatang nie


nie lak kat tempat show hewan

nampak tak budak kecik baju merah tetap kebizian nak mundar mandir



penampilan orang utan....datang secara bergayut dari pokok tepi utan....


burung nie pon dibiarkan terbang melayang lalu atas kepala kita...seb baek tak diberaknya




sape tah nama neh lupa lak haku


mari sentuh ular

ini kuih apa tah namanya....harga rm 1/keping....ropa2nya tempat kita pon ader tapi bentuknya kecik sket


pose pose pose


pose seblom balik


pintu gerbang zoo lok kawi


yang kelakarnya lagi haru ble jer kitorang kuar dari kawasan zoo kelihatan agak sunyi...walaupon baru pukul 5 lebih tetapi di sana pukul 6 petang pon macam dah 8 malam...pengunjung pon ramai dah balik.. ..buntu pulak memikirkan nak naek apa balik nie...ikutkan nak jimat nak jer menapak ke jalan besar tapi weols muskil lak jauh ker dekat....weols gamble jer jalan sebab menurut pekerja kat situ weols bole dapat bas ke satu daerah pe tah namanya..ah lupa laa uols, pastu dari situ baru amik bas ke kk...baru jalan 5 minit weols rasa tak yakin pulak, macam jauh laa pulak....patah balik ke zoo dan call mamat minibus....dia kata amik masa gak nak datang sebab jalan agak sesak...sempat dia sms bagitau yang dia kenakan caj rm 50...hmmmm...ok jer laa
pastu weols minta dia anto ke tanjung aru....kabarnya seafood kat situ best2....jumpa satu medan makan tapi amat mengecewakan sebab apa yang weols nampak cuma sotong ngan udang cinonet2 jer....rupanya kalo nak makan seafood pegi jer mana2 restoren tepi pantai tapi menurut mamat kat kedai medan makan tue rega yang dikenakan di restoren2 amat mahal macam boleh beli keta kancil katanye...phewww...gitew sekali perumpamaannya so mesti mahalkan maklumlah siap ada persembahan kesenian laa hapa laa....

buntu sedas....
tak lama kendian adie menerima pangilan telefon dari mamat minibus....dia tanya weols makan kat mana dan bagitau makan kat situ memang mahal....dia minta kawannya datang amik dan bawa weols ke tempat dia makan....



pantai tanjung aru


yer la tak amik gambo mmg tak sahkan

tertido kepenatan



so kawan mamat driver minibus bawalah weols ke tempat makan neh...kedai makan yang bernama juara cafe neh terletak di terminal bas kk....banyak pilihan dan weols menuju ke tempat yang sama diorang lepak tapi dok meja laen laa...diorang lepak pon tak lama...sori laa aku asik mention mamat driver minibus jer ~ namanya aku dah lupe....hihihihi.....


ni ler juara cafe



sila pilih menu...segar2 sumenya...


menu yang weols nak jamu diri sendirik

makanan kat sini boleh tahan sedapnya...weols telah mengorder ketam, udang ngan sotong...mungkin masing2 dah agak kekenyangan maka sotong celup tepung ditapau balik sajork...makan untuk malam nie berharga rm 78.30....yer uols...kalo dua minggu kat sini boleh gadai spender coli jer, tu pon kalo laku....




dah makan bagai maka bersiar2 laa tanpa tujuan di terminal yang dah tak de orang sangat neh...sajer2 gi ke kaunter bas ekspress menumbok untuk bertanya harga tiket ke saner...plannya esok kalo jadi weols ingat nak ke labuan untuk melancong seraya melawat bespren adie yang tinggal di labuan...tapi hati aku lebih memberat nak gi melawat gunung kinabalu, alang2 dah sampai kk kan....kalo nak ke labuan weols kena amik bas kul 730 pagi....perjalanan dari kk ke menumbok memakan masa 2 jam....kalo sampai ke sana dalam 10 pagi harus bersegera amik bot laju ke labuan...kalo nak tunggu feri hanya ada 2 jam satu buah feri sahaja...sah2 kena balik semula ke menumbok secepat mungkin sebab bas yang last untuk balik ke kk adalah pada pukul 430 petang...sempat ke uols...tapi nak gi ke gunung kinabalu pon punya laa jauh...agak2 perjalanan dalam 2 jam...
weols tak mo beli tiket bas dulu sebab nak balik berpk dulu....


lepas tue weols mula mengatur langkah berjalan ke arah bandar dan menuju ke plaza wawasan untuk membeli sobenir...dah sampai sana dalam kul 9 lebih malam maka banyak kedai2 dah di tutup....aku ngan adie bercadang nak datang lagi pada besok hari dan weols window2 soping dulu...tapi aku sempat laa menyambar beberapa pasang anting2 yang murah2..


salah satu kedai sobenir di plaza wawasan





pose irfan pose



mama lak pose


setelah meninjau2 keadaan di plaza wawasan maka weols pon angkat kaki untuk pulang...perut dah kenyang, badan pon dah penat nak berjalan pon malas tapi tetap gigihkan diri...pelancong katakan...


pemandangan bandar kk diambil masa sedang menapak

..........TBC

3 Comments:

IBU KUMBANG said...

seb baik ada nak kecik, merasala aku masuk zoo.. kalau harapkan aku je belum tentu jejak ke situ hehehe.. setuju tak nok? ke ko pecinta haiwan sejati!

tigrismalaya said...

ik - oooo tak uols, aku masa berchenta pon time2 boring aku paksa si adie gi zoo...akukan penchenta hewan sejati..

mummYaeesh said...

hmakk ai nak g zoo jek da rm80 hengget tambang g blk!hadoyaiii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...