Thursday, March 26, 2009

sabah trip ~ day 4 (06 march 2009)

hari nie adalah hari yang terakhir weols di kk ~ well seblom insiden mengong tue berlaku...hahahhaha...rasa nak gelak pon ader (rasa kesal lagi laa banyak...)....so berkemas laa mak ni...

harus barang tetiba menjadi banyak...berumbai2 lak para plastik nak disumbat di dalam beg monster aku neh...






setelah sessi pra berkemas dijalankan, weols pon turun ke cafe bagi menikmati brekfast terakhir weols di hotel neh...sempat laa snap gambo sedas dua...irfan pagi tue kelihatan tak berapa sihat dan sesekali batuk2 berat jugak kedengaran....







rupanya itu petanda uols...baru jer aku menghabiskan cereal aku si irfan nie telah termuntah dengan banyaknya di lantai cafe yang gemilang dan terkena jugak laa di baju aku...termanggu2 weols sedas dua sebab tak penah alami situasi sebegini di khalayak ramai ko....huhuhuhu....

aku pon dengan ralatnya ~ sempat lagi tuh rasa ralat sebab tak sempat habiskan breakfast dan tak sempat mencicip air mangga itiew terus mendokong irfan naik ke bilik....sian irfan, dah laa sakit perut deman pulak (badan dia panas sket)....

so acara nak kuar tergendala sebab irfan dok nangis jer dan akhirnya tertido...


dalam pukul 12 tengahari irfan dah bangun maka weols bersiap sedia nak ke gunung kinabalu (tetap gigih nak pegi walau pown perjalanan akan memakan masa lebih kurang 4 jam pergi balik...karang ralat pulak sebab dah sampai ke sabah tapi tak jejak ke gunung kinabalu)... check out sebagainya weols terus memecut ke kundasang...







jauh bebenor rasanya ke kundasang....jalan pulak berbengkang bengkok can nak gi cameron highlands..adie lak bawa keta cam seolah2 paham nau jalan ke sana...berdebar uols melihat gaungnya yang amat dalam...



nie signboard ke ums tak de kena mengena ngan ini citer










irfan baru bangun tido


motip adie amik gambo stesen mintak neh




setelah singgah beberapa ketika weols terus menuju ke lokasi air panas....sayangnya uols, gunung kinabalu dah tak berapa nak nampak disebabkan kabus...ianya amat cantik dan jelas kelihatan pada awal pagi...




bayaran masuk rm 3 bagi dewasa ~ tujuan kutipan untuk konservasi








kolam air panas yang agak selesa tempat mandinyer...aku tak mandi sebab takut tak sempat nak balik kejar bali ke kk ~ flight lagik beberapa jam uols






dah siap mandi ala kadar maka weols pon balik laa dan singgah seketika di kinabalu park...tak masuk pon just u turn di kaunter parking...bayaran dikenakan untuk driving sampai ke kaki gunung, tak ingat berapa rm....ooooo..sayangnya, weols harus berkejarr balik takut terlepas flight...kalo taw baik weols singgah sini sajork....perjalanan ke kaki gunung berkereta dalam 20 minit...






selamat tinggal gunung kinabalu....



tapi....








jeng jeng jeng








naper kat bawah nie tetiba gambar hotel pulak....?????













Thumbs Down Thumbs Down Thumbs Down






huhuhuhu...



yer ai silap....








sebenornya weols tak jadi balik kl disebabkan sajer jer suka2...ptuiii....yer banyak aku punya suka...sebenarnya weols terlepas...





Pilot







oh....noooooo!!!!!






nak dijadikan citer, sekembalinyer weols dari kundasang, bergegas laa bagai nak giler ke airport..adie masa nak turun dari kawasan pergunungan tue bawa kete macam ribut...mmg seolah2 jalan kat kampung dia laa..sakit ati aku....

sampai area kk jalan sesak cam hapa...mmg mati2 aku ingat flight weols pukul 7.30 malam jadi aku takde laa risau sangat...lepas jer kesesakan jalan weols trus ke arah airport tapi sempat lagi tersalah airport (mas punye) yang jauh lagi ke hadapan....so kena berpatah balik...sampai jer berdekatan airport, aku sempat laa menacap per yang patut...dah laa badan rasa melengas ngan muka berminyak bagai..irfan pulak sempat aku tukar pampers ngan pakaian dia sume...sempat lagik berkemas2 barang2 katanyer...dah siap sume weols parking di area pintu masuk balai berlepas...beberapa minit kendian ada mamat datang amik keta yang weols sewa..

jam time tue dah pukul 6 lebih petang....mmg aku ingat flight weols jam 0730...tah nape rasa tak de perasaan langsung nak chek weols punya booking yang telah diprint tuh....kejikan...adie lagi laa tak masuk campur...benciiiiiii.....

dah tue aku bersegera masuk nak amik boarding pass...dan2 tue sambil berjalan aku nengok laa kertas kat tangan aku...ya Allah....pukul brape sebenor flight weols neh...

aku pon dimaklumkan bahawa weols dah tak boleh dah naik kapal torobang tue disebabkan lagi 20 minit lagi nak berlepas...weols sepatutnya naik flight kul 630 petang ko...otomatik nama weols dah terpadam dari senarai penumpang...sempat lagi dengan bodohnya aku bertanya bole tak weols naek flight seterusnya? mmg laa tak bole kecuali ko beli tiket laen, kurang beberapa ringgit jer nak jadi seribu hinggit...tidakkkkkkk!!!
dari jauh aku nampak adie dokong irfan yang tengah nangis...mungkin sakit perut dan terberak lagi kot...aduhhhhhh...camne ni??? nak amik jer tiket tu?? apa2 pon tetap kena balik kan?...mmg tak boleh bayang laa kejadian nie cam drama pulak...

aku pon bagi kertas tu pada adie...adie terpinga2 ble aku bagi taw weols dah terlepas flight sebab salah tengok..masing2 cam konfiden jer (aku booking mula2 mmg flight balik pukul 730 malam tapi ianya super ekonomi maka otomatik masa summary booking kuar dia tukar flight dan masa ) sebab tue aku beranggapan flight weols pukul 730 malam...naseb naseb...

weols duduk seketika sambil tak taw nak buat ape....rasa macam mimpi jer, ohhh katakan ini tidak berlaku pada aku...pastu weols memasing call member2 kat kl minta chek flight la, chek kat tenet laa sebab online booking biasanya lagi murahkan...harga online hari tue rm 868...hmmm..nak tak nak? nak tak nak? adie kendian call kawannya orang sabah tapi menetap di kl....setelah berbicara agak lama, dipendekkan citer kawan adie minta kawan dia yang kat sabah tue tolong weols bawa balik ke hotel...katanya juga dia ada kawan keje air asia dan mungkin bole dapat tiket lagi murah...

tak perlu laa weols balik ke shang ri la lagikan? harga bilik dah laa tak berapa nak murah dan haruslah segan ngan barang yang berbonjot2 nie...rasa kesal tak ilang lagi time tu....kalo laa aku tengok kertas booking weols tentu tak jadi cenggini...mamat tue bawa weols ke hotel dalam town supaya senang weols nak ke mana2 dan aku plan nak bawa irfan ke klinik lepas nie...dah check in weols ajak mamat tue pegi makan kat juara cafe lagi sekali....(gambo nan ado tarak mood)...

hotel weols check in nie adalah hotel tang dynasty, dapat bilik deluxe rm 113...ok laa daripada takde....tapi weols minta tukar bilik sebab bilik tadi ada lipas...chess...kendian dapat bilik tingkat paling atas dan amat selesa...dah mandi bagai bawa irfan gi klinik yang jaraknya amat le jauh berjalan kaki dan membeli sedikit barang2 keperluan....seb baik adie tak bising dan cool jer...rasa bertuah pulak dapat laki cam nie....hihihihi....




gaya irfan di klinik sedang sakit perut

balik hotel tido laa...adie sempat turun melepak ngan bell boy dan guard kat bawah hotel....tido....lupa jap masalah sebentar tadi...


.........TBC

6 Comments:

iena said...

ciannye kat irfan...tak sehat plak dia...hmmm.....
tp kan kak rin...lawak tol samp bley terlepas flight...
kalo terlepas boleh lagi beli tiket bas seterusnya...tp ini air bus kot...haa..air bus katanya....
tp sempoi la abg adie...rileks n cool jew....

~ziey~ said...

oooo...sungguh tragis kejadian ienih....tapi takpe nyah....semestinya inih satu pengalaman yang plg manisss untuk dikenang sekeluarga....especially bila irfan dah besar nnt...sib baik Adie cool jeks...tu lah jodoh katanyer...saling melengkapi....

mummysyafie said...

dah balik dari bercuti yer mama..

get well soon irfan :)

tigrismalaya said...

iena - itiew laa ina, ble pk balik rasa kelako pon ader...seb baik adie tak bising

ziey - betul nyah..mmg trajis laa kejadianrasa nie cam mimpi jer, tak percaya menda neh bole jadi kat aku...aku jadikan sebagai pengalaman dan ingatan kemudian ari..

mummysyafie - yer..tapi hampir nak sebulan dah, baru terhegeh2 nak publish..nanti ada rezeki nak pergi tempat kitak pulak

mummYaeesh said...

giler...tahniah nyah!
tapi takpe...bleh sambung g jalan2!woohoo...

tigrismalaya said...

mummyaeesh - nyah..arap itiew pertama ngan terakhir kejadian begini dalam idupku...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...